İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bilgisayarların Türkiye’deki Serüveni

 

Bilgisayarların Türkiye’deki serüveni ise 1960 yılında başlamıştır. Türkiye’ye ilk bilgisayar, yol yapımında gereken hesaplamaları daha hızlı yapabilmek için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM-650 Data Processing Machine adını taşıyan ve elektrikle çalışan bir veri işleme makinesiydi. Bu makine, 12 yıl boyunca kullanılmıştır.

Türkiye’deki ikinci bilgisayar ise akademik amaçlı kullanmak için İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Taşkışla binasına gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM 1620 adını taşıyan ve programlanabilir bir bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1962 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki üçüncü bilgisayar ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM 1620 Model II adını taşıyan ve IBM 1620’den daha gelişmiş bir bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1963 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki dördüncü bilgisayar ise Devlet Planlama Teşkilatı’na gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM 1401 adını taşıyan ve kart okuyucu, kart delici, manyetik bant sürücüsü ve yazıcı gibi donanımlara sahip bir bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1964 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki beşinci bilgisayar ise Türkiye İstatistik Kurumu’na gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM 1401 Model II adını taşıyan ve IBM 1401’den daha gelişmiş bir bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1965 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki altıncı bilgisayar ise Türk Silahlı Kuvvetleri’ne gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM 1410 adını taşıyan ve IBM 1401’in büyük kardeşi olan bir bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1966 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki yedinci bilgisayar ise Türk Telekom’a gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM 360/30 adını taşıyan ve transistörlü entegre devrelerle çalışan ilk nesil bir bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1967 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki sekizinci bilgisayar ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na gelmiştir. Bu bilgisayar, IBM 360/40 adını taşıyan ve IBM 360/30’dan daha gelişmiş bir bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1968 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki dokuzuncu bilgisayar ise Hacettepe Üniversitesi’ne gelmiştir. Bu bilgisayar, CDC-1604 adını taşıyan ve Amerikan Control Data Corporation firması tarafından üretilen bir süper bilgisayardı. Bu bilgisayar, 1969 yılında kurulmuştur.

Türkiye’deki onuncu bilgisayar ise TÜBİTAK’a gelmiştir

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir